Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hozzávalók:

 

750 g burgonya
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál petrezselyem
100 g vékonyra szelt sonkakockák
100 g liszt
1 tojássárgája
2 evőkanál vaj
Só, bors, szerecsendió

 

 

 

Elkészítése:

 

Főzd meg héjában a burgonyát, majd tedd félre kihűlni. Ha már langyos, akkor hámozd meg és reszeld le. Keverd össze a reszelt burgonyát az apróra vágott (vagy szintén lereszelt) vöröshagymával, apróra szelt petrezselyemmel, felkockázott sonkával, liszttel, tojássárgájával. Majd ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.

 

Formázz belőle tizenkét darab golyót, melyet ha kicsit egy deszkán lelapítasz, már el is készült a korong. Süsd ki vajban a korongokat, mindkét oldalon 2-2 percig. Majd helyezd zsírpapírra, hogy ne szívjon fel túl sok zsiradékot. Köretként, de simán csak fokhagymás (kapros) tejfölbe mártogatva is nagyon finom, laktató étel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

Fél csomag kakukkfű (nem aprított)
600 g kicsi cékla

3 evőkanál repcemagolaj
750 g közepes méretű újburgonya
3 evőkanál narancslé (a legjobb ennél az ételnél a frissen facsart)
4 evőkanál gyümölcsecet
1-2 evőkanál méz
1 evőkanál közepesen erős mustár
1 csomag zsombor (rukola)
125 g mozarella
Só, bors

 

Elkészítése:

Végy egy kevés kakukkfüvet és vágd fel durva darabokra. Mosd meg alaposan a céklát, hámozd meg, majd vágd cikkelyekre. 1 evőkanál olajat a kakukkfű felét egy sütő- vagy fagyasztózacskóban jól rázz össze a céklacikkelyekkel együtt. Tedd serpenyőbe és 15 perc alatt süsd meg.

A burgonyát is tisztítsd meg, és vágd cikkelyekre, majd a maradék olajjal és kakukkfűvel rázd össze egy sütőzacskóban, és süsd 35 perc alatt készre.

 

 

Brokkolis-pulykás burgonya

 

 

Hozzávalók:

250 g brokkoli
300 g burgonya

250 g füstölt pulykamell hús darabolva
2 tojás
2 evőkanál liszt

Bors
300 g natúrjoghurt
50 g parmezán
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem

 

Elkészítése:

1. Pucold meg a brokkolit és vágd rózsákra. Hámozd meg a burgonyát és szeleteld fel. Mindkettőt sózd meg és tedd hőálló edénybe, majd párold meg.

2. Ezután egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg a pulykamellcsíkokat és halmozd a tetejére.

3. A tojásokat keverd össze a liszttel, a sóval csomómentesre, majd add hozzá a joghurtot és a sajtot. Ezt a keveréket öntsd a brokkolis-krumplis-pulykamelles keverékedre. Végezetül 180 ºC-ra előmelegített sütőben süsd 25 percig.

 

 

Rakott kelkáposztás burgonya

 

 

 

Hozzávalók:

250 g kelkáposzta
400 g burgonya (nagy, főznivaló)

100 ml főző tejszín
4 tojás
2 szál kakukkfű
Bors
150 g kolbász

2 teáskanálnyi vaj
Morzsolt kakukkfű díszítéshez

 

Elkészítése:

1. Mosd meg a kelkáposztát, majd vágd félbe, és szedd leveleire. A burgonyát is mosd meg és hámozd meg. Vágd a megpucolt krumplit 3 mm vastag szeletekre. Mindkettőt főzd meg sós lében.

2. A főzőtejszínt a tojással és a kakukkfűvel forrald fel, majd fűszerezd sóval és borssal. Tedd félre langyosra hűlni.

3. A kolbászt szeleteld fel, majd pirítsd meg a karikákat mindkét oldalán egy serpenyőben. A kolbász kisült zsírjában forgasd meg a krumpliszeleteket, míg aranybarnává nem válik.

4. Vajazz ki egy hőállóedényt (ideális ehhez az adaghoz a 25x15 centiméteres), és öntsd bele az összekevert krumplit, kelkáposztát és kolbászkarikákat. Végül öntsd le a tejszínes keverékkel, és helyezd a 180 ºC-ra előmelegített sütőbe, 25-30 percre.

5. Tálaláskor szórd meg friss kakukkfűvel.

 

 

Fűszeres sült burgonya

 

 

Hozzávalók:

400 g burgonya
2,5 evőkanál vaj
2-3 újhagyma
1 teáskanál köménymag
Só, bors

 

Elkészítése:

A főtt, hámozott burgonyákat vágd 2 cm-es kockákra, majd pirítsd meg 2 evőkanál vajban őket. Közben az újhagymát tisztítsd meg, és maximum a sápadtabb zöld részig szeleteld fel. Dobd a burgonyához, és amikor üvegesre pirult a hagyma is szórd rá a köménymagot. Majd hagyd, hogy így átforrósodjon (kb. 3 perc). A végén sózd, borsozd.

 

 

Forrás:  noiportal.hu

 

Egyszerű, gyors, és nagyon finom! Igazi koleszterinbombának bizonyul, de egy hónapban kétszer megengedhetjük korgó gyomrunknak.

Szalonnával rakott burgonya

 


1kg hámozott nyers burgonyát karikákra, 25 dkg húsos császárszalonnát vékony, lapos szeletekre, 1-2 fej fokhagymát karikára vágunk. Zsírozott tepsibe rétegenként sózva összerakjuk. Tetején burgonyát rakjunk, amit olvasztott zsírral meglocsolunk, megsózzuk és előmelegített, forró sütőben megsütjük. Savanyúsággal tálaljuk.

 

Ír rakott burgonya

 

Hozzávalók:

4-5 darab burgonya
1 pohár tej
150 g reszelt cheddar sajt
Worcester-szósz
1 púpozott evőkanál iszt
10 g vaj
250 g hagyma
2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
Só, bors

 

Elkészítése:

Mossuk és hámozzuk meg a burgonyát, majd vágjuk egyenletesen vékony karikákra. A tejet és a reszelt sajtot tegyük vastag aljú lábaskába, és nagyon szelíd tűzön, vagy még jobb, ha vízfürdőben, folyamatosan kevergetve melegítsük addig, amíg a sajt fel nem olvad, és el nem keveredik a tejben. Húzzuk le a tűzről, és ízesítsük egy kávéskanálnyi Worcester-szósszal. A lisztet tegyük kis tálkába, és keverjünk hozzá egy nagyobb csipet sót és egy kis borsot. Vékonyan kenjünk ki vajjal egy tűzálló tálat, terítsünk bele egy réteg burgonyát, szórjuk meg kevés sós-borsos liszttel, majd tördeljünk rá mogyorónyi vajdarabkákat. Rakjunk rá egy réteg megtisztított és vékonyan felkarikázott hagymát, majd egy újabb réteg burgonya következik, amelyet szintén megszórunk liszttel, vajdarabkákkal. Legfelülre burgonya kerüljön, amelyet vonjunk be a sajtmártással, és hintsünk meg zsemlemorzsával.
180 ºC-os sütőben süssük körülbelül 1 órán keresztül.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép



Archívum

Naptár
<< Június / 2017 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 123583
Hónap: 321
Nap: 8