Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Találtam a neten pár jó kis sütemény,receptet ! Gondoltam megosztom veletek,én kipróbáltam mindet nagyon finomak:))

 

2008. 10. 21.

 

Mákos pite

 

Mákos Pite

Hozzávalók: 2 db Tojás,20 dkg porcukor,40 dkg vaj,60 dkg liszt,50 dkg darált mák,35 dkg kristálycukor,1 csg vaníliás cukor,1 db reszelt citromhéj,kicsi fahéj,5 dkg mazsola,2-3 szem reszelt alma,10 dkg barack lekvár,kb 2 marék piskóta vagy zsemlemorzsa.

A vajat a lisztben elmorzsoljuk,majd a porukrot és egy egésztojást hozzáadva összegyúrjuk.Hűtőben legalább 3 órát fagyasztjuk,majd két részre osztjuk.Az egyik részt egy kb 30x30 cm-es tepsibe kinyújtjuk és villával megszurkálva egészen halvány rózsaszínre sütünk.A lekvárral megkenjük,majd kevés lehetőleg piskótamorzsával/de jó a zsemlemorzsa is/ vékonyan megszórjuk.
A kristálycukrot 1,5 dl vízzel felforraljuk,majd a darált mákra öntjük.Belekeverjük a citromhéjat,vaníliás cukrot,fahéjat,mazsolát és az enyhén kinyomkodott reszelt almát.Ráterítjük az alsó lapra egyenletesen.A tészta másik felét is kinyújtjuk és beborítjuk vele a tölteléket,majd tojással megkenjük és villával csíkokat huzgálunk rá négyzetrács alakban,vagy éles késsel kis 2-3 cm hosszú "slicceket" vágunk bele.Ha nem vagdostuk be a tetejét akkor villával megszurkáljuk és 190 C fokon kb 25-30 percig sütjük.Kihülés után kockára vágjuk
.


Almás pite

 

 

 

Almás Pite

Hozzávalók: 2 dbTojás,20 dkgporcukor,40 dkg vaj,60 dkg liszt,2 kg alma,10 dkg kristálycukror,1 teáskanál őröltfahéj,10 dkg darált dió,10 dkg barack lekvár,kb.2 marék piskóta vagy zsemlemorzsa.

A vajat a lisztben elmorzsoljuk,majd a porukrot és egy egésztojást hozzáadva összegyúrjuk.Hűtőben legalább 3 órát fagyasztjuk,majd két részre osztjuk.Az egyik részt egy kb 30x30 cm-es tepsibe kinyújtjuk és villával megszurkálva egészen halvány rózsaszínre sütünk.A lekvárral megkenjük,majd kevés lehetőleg piskótamorzsával/de jó a zsemlemorzsa is/ vékonyan megszórjuk.
Az almát ha egészséges nem muszáj megtisztítani,de meg is pucolhatjuk.A rezselő durvábbik részén lereszeljük és ha nagyon leveses a levét kissé kinyomkodjuk.Ráterítjük a morzsával meghintett lapra és a tetejét a fahéjas kristálycukorral megszórjuk,majd a darált diót is rászórjuk.A tészta másik felét is kinyújtjuk és beborítjuk vele az almát,majd tojással megkenjük és villával csíkokat huzgálunk rá négyzetrács alakban.majd villával megszurkáljuk és 190 C fokon kb 25-30 percig sütjük.Kihülés után kockára vágjuk.


Mézes zserbó

 

Mézes Zserbó

Hozzávalók: 1 dbTojás,15 dkg porcukor,6 dkg vaj,50 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabícarbóna,2 evőkanál méz,kevés tej.
Krém: 5 dl tej,25 dkg porcukor,25 dkg margarin,1csg vaníliás cukor,2 púpozott evőkanál búzadara,
15 dkg baracklekvár,10 dkg tortabevonó csoki.

A vajat,tojást,mézet,cukrot,gőz fölött megolvasztjuk,majd a lisztben elkevert szódabicarbónát is hozzáadjuk,és annyi tejet,hogy lágy tésztát kapjunk(kb 0,5 dl).20-30 percig pihentetjük,majd zsírozott- lisztezett tepsi hátoldalán 4 lapot sütünk belőle.(kb.30x30 cm-es tepsit használjunk.)
A tejben megfőzzük a darát,majd mikor kihűlt,a porcukorral kikevert margarinhoz adjuk.Megtöltjük a lapokat úgy ,hogy az alsó és a felső réteg közé krémet,míg a középső két lap közé baracklekvárt kenünk.Másnapig állni hagyjuk,hogy a lapok megpuhuljanak.A tetejét vékonyan megkenjük baracklekvárral és olvasztott,étolajjal kicsit meghígított (10 dkg csokihoz 2-3 ev.kanál olaj szükséges) tortabevonócsokival bevonjuk.Miután a csoki megdermedt,melegvízbe mártott késsel kis téglalapokra vágj

Zserbó

 

Zserbó (Gerbeaud) szelet

Hozzávalók: 50 dkg liszt,20 dkg vaj,5 dkg porcukor,2 dkg élesztő,2 db tojássárgája,1-1,5 dl tej,kicsi só,20 dkg darált dió,20 dkg kristálycukor,1 db citrom reszelt héja,1csg vaníliáscukor,kicsi fahéj, 50 dkg baracklekvár,10 dkg tortabevonócsoki

A vajat,lisztet elmorzsoljuk,majd hozzáadjuk a sót,porcukrot,tojássárgáját,az élesztőt belemorzsoljuk és annyi tejet adunk hozzá,hogy gyurmaszerüen gyúrható tésztát kapjunk. Lehetőleg előző nap gyúrjuk be a tésztát,és nylonnal letakarva hűtőbe tesszük.Másnap átgyúrjuk és négy részre osztjuk.Ha aznap gyúrjuk be akkor az élesztőt a tejbe oldjuk fel és úgy adjuk a tésztához,majd legalább egy órát pihentessük hűtőszekrényben.
A darált diót a kristálycukorral,citomhéjjal,fahéjjal,vaníliás cukorral összekeverjük,Ha kemény nagyon a lekvárunk,akkor kevés hidegvízzel sűrűre keverjük.Egy darab tésztát kinyújtunk egy kb 30x30 cm-es tepsibe,majd a lekvár harmadával megkenjük és a diótöltelék harmadát is rászórjuk egyenletesen.Ezután a többi tésztát és tölteléket is ugyanígy rétegezzük.Kb 30-40 percig meleg helyen kelesztjük,majd villával sűrűn megszurkáljuk.180-190 C fokos sütőben kb 30-35 percig sütjük.Ha nagyon pirulna a teteje egy vastag papírral takarjuk le.Egy késsel körülvágjuk a tepsi szélénél és egy rácsra borítva kihűtjük.A tepsivel érintkező oldalát vékonyan megkenjük lekvárral,majd a csokoládét vízgőz fölött megolvasztva 1-2 evőkanál étolajjal hígítjuk és a zserbóra kenjük.mikor megdermedt a csoki kis téglalap alakúra vágjuk,m

Flódni

 

Flódni

Hozzávalók: 2 dbTojás,10 dkg kristálycukor,50 dkg liszt,20 dkg vaj,,kb 1,5 dl tej,2 dkg élesztő,kicsi só
Töltelékhez: 20 dkg darált mák,20 dkg darált dió,60 dkg reszelt alma,40 dkg kristálycukor,fahéj,2 citrom reszelt héja,2 csg vaníliás cukor,10 dkg mazsola

A hozzávalókból lehetőleg előző nap középkemény tésztát gyúrunk és nylonnal becsomagolva hűtőben pihentetjük.De ha aznap gyúrjuk be,akkor is legalább 2 órára hűtőbe rakjuk.A cukorból 30 dkg-ot 1,5 dl vízzel felforralunk és felét a mákra,felét a dióra öntjük.A töltelékeket citromhéjjal,vaníliáscukorral ízesítjük és a mazsolát is szétosztjuk a töltelékben.Az almát kissé kinyomkodjuk.
A tésztából négy kb 30x30 cm-es lapot nyújtunk és először a máktölteléket terítjük az első tésztára,majd a második tésztát ráterítjük és az almát tesszük rá,a 10 dkg cukrot és kevés fahéjat hintünk rá,újra tészta,amire a diót kenjük szét.Végül a negyedik tésztával betakarjuk.Kb 30-40 percet kelesztjük,tojással megkenjük,villával megszurkáljuk és előmelegített sütöben 30-35 percig sütjük.Kihűlés után szeleteljük.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: sütik

(toth tunde, 2012.02.28 17:47)

finom

mátészalka

(csillu, 2011.03.10 10:02)

nagyon finomak lehetnek ki fogom próbálni

Pécs

(Barbi, 2010.08.16 11:30)

Kicsitlehetne a mai világ sütiit írni és ne azt ami ismert!

szmaria45@gmail.com

(Szabó Mária, 2009.10.08 20:13)

Örülök, hogy rátaláltam ezekre a finom sütikre, ill. receptekre. Gratulálok Ilcsinek. Nagyon igényes az oldal, a fotók. Remélem nem baj, ha letöltök magamnak a receptekből a gyűjteményembe. Köszönettel és üdvözlettel: Marikanéni

SKH

(Brigus, 2009.07.23 07:38)

nagyon jok ezek a sütik csak egy kicsit nehéz a gyomrunknak