Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Hozzávalók:
25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 3-3 evőkanál liszt és kókuszreszelék, 1 tojás, 20 dkg háztartási keksz, mazsola, kevés tej.
Elkészítés:
A margarint felolvasztjuk, majd a porcukrot, a lisztet, a kókuszt és a felvert tojást hozzáadjuk. Kevergetve összefőzzük, majd a tűzről levéve a már előzőleg eltördelt és kevés tejjel meglocsolt kekszet, a mazsolát (lehet rumba áztatva) hozzáadjuk. Egy őzgerincformát alufóliával kibélelünk, a masszát beleöntjük (lehet felébe kakaót keverni és rétegezni).
Legalább fél napra hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a formából kiborítjuk, lehúzzuk róla az alufóliát, és kókuszreszelékkel megszórjuk.

 

Töltött koszorú

Hozzávalók:
Tészta: 500 g lisztet egy tálba szitálunk, 1 csomag szárított élesztővel gondosan elvegyítjük, 100 g cukrot, kevés sót, 1 tojás, 125 g olvasztott, langyos margarint, szűk 200 ml langyos tejet adunk hozzá és az egészet egy dagasztófejjel ellátott keverőgéppel először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt jól eldolgozzuk.
Elkészítés:
Meleg helyre téve addig kelesztjük, amíg a duplájára nő, ekkor a legmagasabb fokozaton újra jól átgyúrjuk. 40x50 cm-es lappá kinyújtjuk. 50 g puha margarinnal megkenjük, közepén hosszában elvágjuk.
Töltelék: 200 g mazsolát átválogatunk, 50 g kockákra vágott cukrozott citromhéjjal, 50 g hámozott, vagdalt mandulával, 50 g cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral elvegyítjük, a tésztadarabokra szúrjuk úgy, hogy az átvágott szélén egy kb. 2 cm-es csík üresen maradjon. Mindkét tésztát a hosszabbik oldaláról a közepe felé felgöngyöljük, a két hengert egymás köré fonjuk és koszorúalakban egy kikent sütőlemezre fektetjük. Sűrített tejjel megkenjük, a hengerek tetejét vízbe mártott késsel kb. 1 cm mélyen bevágjuk. A koszorút ismét meleg helyen kelesztjük, amíg kb. a felével megnő, majd az előmelegített sütőbe tesszük.
A cukormázhoz 50 g porcukrot átszitálunk, kb. 1 evőkanál forró vízzel simára keverjük úgy, hogy sűrűnfolyós masszát kapjunk, sütés után azonnal a koszorúra rákenjük.
Töltött koszorú

 

Vendégváró sütemény

Hozzávalók:
A piskótához: 7 tojás, 7 evőkanál cukor, 7 evőkanál liszt, 1/2 csomag sütőpor.
A barna lapokhoz: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 5 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1 evőkanál kakaópor, 1 dkg szalalkáli (ammóniumbikaronát), kevés langyos tej.
A krémhez: 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1/2 liter tej, 1 csomag vaníliás pudingpor.
Elkészítés:
25 dkg lisztből, 5 dkg margarinból, 5 dkg cukorból, 2 tojássárgájából, 1 evőkanál kakaóporból, a szalalkáliból (melyet előzőleg langyos tejben megfuttattunk) könnyen nyújtható tésztát készítünk. Két vékony lapot sütünk belőle.

A piskótát megsütjük: Szétválasztjuk a 7 tojást. Vigyázva, hogy sárgája egy pici se kerüljön a fehérje közé, mert akkor nem lehet kemény habot verni belőle. Hozzáadunk a sárgájához 4 evőkanál cukrot, és fehéredésig keverjük. Belekeverjük a sütőporral elvegyített lisztet, majd kemény habot verünk a 7 tojásfehérjéből, a maradék 3 evőkanál cukor hozzáadásával. Óvatosan fellazítjuk egy kis habbal a cukros-lisztes sárgáját, majd lassan beleforgatjuk az összes habot. Közepes tepsiben megsütjük, akkorában, amelyben a barna lapokat is sütöttük.

Krém: 20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral, 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk. 1/2 liter tejből, 1 csomag vaníliás pudingporból krémet főzünk, melyet kihűlésig keverünk (nagyon fontos jól kihűteni, nem lehet langyos), s ezután összedolgozzuk a vaníliás margarinnal. Az így kapott krémet megfelezzük, s megtöltjük a süteményt.

Először egy barna tészta kerül, rá a krém egyik fele, piskóta, a krém másik fele, majd ismét barna tészta következik, melyet bevonunk csokimázzal. Kockára vágva tálaljuk, nagyon finom, és mutatós sütemény!

 

Raffaello hóemberkék

Hozzávalók:
 Vettem hozzá egy rúd piros marcipánt. 3 egyre kisebb gömböcskét formáztam, benne persze a hámozott madula, majd egymás tetejére állítgattam sorban.
Elkészítés:
Mazsola a szeme, meg gombja a pocakokon, hámozatlan mandula (felhasogatva) az orra, és a piros marcipánból cilindereket (kis tömbhenger a teteje, egy körlap az alja a kalapkának) formálgattam a hóemberemnek végül.
Nagyon mutatósak!

 

Citromos szívek

Hozzávalók:
Tészta: 3 tojássárgáját 12 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral addig verünk, amíg krémszerű masszát kapunk. 3 csepp citrom aromát, 1 késhegynyi sütőport és hámozott, őrölt mandulából annyit keverünk hozzá, hogy sűrű kását kapjunk.
Elkészítés:
A maradék mandulából annyit gyúrunk hozzá, hogy a tészta alig ragadjon, majd hámozott, őrölt mandulával megszórt gyúródeszkán kb. fél cm vastagra kinyújtjuk. Szíveket szúrunk ki belőle, sütőpapírral bélelet sütőlemezre tesszük.
A cukromázhoz 10 dkg porcukrot átszitálunk, 1-1,5 evőkanál citromlével simára keverjük, hogy sűrűnfolyós masszát kapjunk. A kisült szívekre azonnal rákenjük.
Citromos szívek

 

 

Túrós-meggyes "dobálós" szelet

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
25 dkg porcukor
25 dkg tehéntúró
1 üveg kimagozott meggybefőtt
4 dl tej
2 tojás
10 dkg margarin
2 púpozott teáskanál sütőpor
1 citrom lereszelt héja
1 mokkáskanál só
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a porcukorral, a sóval és a reszelt citromhéjjal. Margarinnal kikenjük a tepsi alját és oldalát, beleszórjuk a lisztes keverék felét. A tehéntúrót szétmorzsoljuk a liszt tetején, a meggyszemeket elrendezzük rajta és ráhintjük a maradék lisztet. A habosra felvert tojást és a tejet összekeverjük, és egyenletesen rálocsoljuk a tésztára. A margarint kis kockákra vágva egyenletesen elrendezzük a massza tetején és előmelegített sütőben először erős lángon, majd 10 perc után kisebb lángon, kb. 30 perc alatt megsütjük. Hurkapálcával ellenőrizzük, hogy a sütemény közepe is megsült-e. Ha kihűlt, kockákra vágjuk és úgy kínáljuk. A tetejére porcukrot szórhatunk.


Megjegyzés: Még mindig nem igazán értem, miért jó az, hogy nem keverjük össze a hozzávalókat, hanem csak úgy bele"dobáljuk" a tepsibe... azon kívül persze, hogy innen a süti neve. Bevallom, én végig izgultam, hogy minden rendben lesz-e, de végül finom, illatozó sütemény került elő a sütőből. Az tepsi alján néhány lisztfolt árulkodott ugyan a készítés módjáról, de egyáltalán nem volt vészes.

 

Hozzávalók:

  • 15 dkg darált háztartási keksz

  • 9 dkg cukor

  • 8 dkg vaj

  • 20 dkg ricotta

  • 2 tojássárgája

  • 2,5 dkg zselatin

  • 1 dl tejszín

  • 15 dkg étcsokoládé

  • őrölt fahéj

  • 2 nagy gránátalma

  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

Olvasszunk meg külön-külön 1 és 1,5 dkg zselatint hideg vízben. Keverjük össze a kekszet a vajjal és 1 teáskanál fahéjjal.
Nyomkodjuk a masszát egy 18 cm-es tortaformába, és tegyük hűtőbe. Keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral, és adjuk hozzá a ricottát. Melegítsünk meg 3 evőkanál tejszínt, keverjük bele a kisebb adag zselatint, és dolgozzuk a tojáshoz. Adjuk hozzá a habbá vert maradék tejszínt és a felaprított csokit is. Kenjük a kekszrétegre, és tegyük hűtőbe 2 órára.
Magozzuk ki a gránátalmát, keverjünk össze 25 dkg-ot a porcukorral, és szűrjük le a levét. A felét melegítsük meg, adjuk hozzá a maradék zselatint, keverjük hozzá a maradék levet és a szemeket. Öntsük a krémre, és tegyük hűtőbe tálalásig.

 

BÖGRÉS MÁKOS TORTA
tÉSZTA: egy bögre mák, liszt, cukor, tej, egy tojás, citromhéj, sütőpor.
Összekeverni, mint a piskótát megsütni.

Egy vaníliás vagy tejszínes pudingot 4 dl tejben ,megfőzni, kihűteni.
Egy Rámát belekeverni.
Rákenni a tésztára. Tetejére bőven tejszínhab.


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1 kérdés

(Anna, 2009.12.17 16:59)

a legelső recept az a hókenyér?
egyébként nagyon jó receptek!

 

 

Profilkép



Archívum

Naptár
<< Június / 2017 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 123046
Hónap: 300
Nap: 9