Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


WWW.webcukraszda.hu

 

 

 

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, kevés cukor, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 15 dkg margarin, 15 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a margarint szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a juhtúrót, a tejfölt, a sajt felét, a sót, a curryport és a borsot, majd jól összegyúrva, lisztezett, mély tálba tesszük. A tetejét is belisztezzük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák tetejére rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot, kevés tejjel meglocsoljuk, és közepesen előmelegített sütőben, kis lángon megsütjük.
Vigyázat! A sajt hamar megéghet, ezért ügyeljünk a tűz hőfokára!
Sajtos túrós pogácsa

 

Túrós pogácsa 1.

Hozzávalók:
25 dkg túró, 25 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 1 tojás sárgája, 2-3 dkg élesztő, só, negyed sütőpor.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, fél napra vagy egy éjszakára hideg helyre tesszük. Mikor sütni akarjuk, kétszer meghajtogatjuk, közben fél órát pihentetjük. Kb. 2,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, bevagdossuk, a tetejét megkenjük, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és megsütjük.
A tojás fehérjével is megkenhetjük, és ha a tojás sárgájából elcsippentünk egy picit, hogy megszinezze, vagy egy csipet pirospaprikát szórunk a fehérjébe, akkor is szép színe lesz.
Túrós pogácsa 1.

 

Tepertős pogácsa

Hozzávalók:
25 dkg tepertő, 25 dkg liszt, 1 db tojássárgája, 5 g törött bors, 5 cl tejföl, 5 cl fehérbor, 1 dkg élesztő, 5 dkg zsír, só, a kenéshez 1 db tojás.
Elkészítés:
A tepertőt apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. Hozzáadjuk a lisztet, a tojássárgáját. Sóval, törött borssal fűszerezzük. Beletesszük a tejfölt, egy kevés fehérbort, az előzőleg kevés langyos tejben felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, majd annyi zsírt dolgozunk bele, hogy jó puha tészta legyen. Hűvös helyen fél órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, és háromszor hajtogatjuk. Minden hajtogatás közben 15-20 percig pihentetjük a tésztát. Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét a késpenge hátával megrácsozzuk, kiszaggatjuk, és felvert tojással megkenjük. Forró sütőbe téve megsütjük. A tepertős pogácsa tésztáját ajánlatos a sütést megelőző napon összeállítani, és másnap megsütni, frissen kínálni.
 
Tepertős pogácsa

 

Pátyi sajtos

Hozzávalók:
50 dkg liszt (melynek a fele rétesliszt legyen), 25 dkg margarin, 1 doboz tejföl, 2 tojássárgája, 1 csomag szárított élesztő, 2 kávéskanál só.
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tejfölt, a 2 tojássárgáját, beleszórjuk az élesztőt, illetve a sót. Jól kidolgozzuk. Puha tésztát kapunk. Pihentetni kell 1-2 órát. Kinyújtjuk 1 cm vastagra, tojással megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal, és kis szaggatóval kiszaggatjuk. Lehet másfél adagot sütni.
 
Pátyi sajtos

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Budapest

(Bondor Éva, 2009.10.31 19:08)

Nagyon örülök a recepteknek!Én is irhatok?

 

 

Profilkép



Archívum

Naptár
<< Június / 2017 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 123046
Hónap: 300
Nap: 9